رزبری پای (به انگلیسی: Raspberry Pi) رایانهای کوچک (در اندازه یک کارت اعتباری) است که بنیاد رزبری پای آن را ساخته است تا آموزش علوم رایانه را در مدرسهها تشویق کند. دو مدل از این رایانه ساخته شده که قیمتشان ۲۵ و ۳۵ دلار امریکا (به علاوهٔ مالیات محلی) است.
ایده اولیه
ایده ای که پشت یه کامپیوتر کوچک و ارزان برای بچه ها بود از سال ۲۰۰۶ استارت خورد زمانی که Eben Upton و Rob Mullins و Jack Lang و Alan Mycroft که در دانشگاه کمبریج درس می خواندند از این موضوع ناراحت شدند که هر سال تعداد و مهارت دانش آموزان که رشته علوم رایانه را انتخاب می کردند کاهش می یافت در حالی که در دهه ی ۱۹۹۰ این رشته را انتخاب می کردند یک برنامه نویس تفریحی ولی همه فن حریف بودند .
یه چیزی درمورد بچه ها که با کامپیوتر سر و کله میزدند تغییر کرده بود!
این یک رایانه بسیار کوچک و ارزان با تمام قابلیتهای یک رایانه واقعی است که میتوان از آن در سیستمهای روباتیک، اتوماسیون، اینترنت اشیاء و... استفاده کرد. کاربردهای پژوهشی و علمی این رایانه در مجلهای تخصصی که وابسته به بنیاد رزبری پای است به صورت ماهیانه مطرح میشود.
X
بعضی از آن ها از این قرار بود :
بیشتر کلاس ها توجه ویژه ای به نرم افزار های از قبیل Word و Excel یا نوشتن برنامه های وب داشتند
زیاد شدن کامپیوتر های خانگی و بازی های رایانه ای که جایگزین سیستم هایی مثل Amigas و BBC Micros و Spectrum ZX و Commodore 64 شده بودند بچه های قدیمی برنامه نویسی رو روی این سیستم ها یادگرفته بودند
گروه های زیادی نبودند که بتونند در این باره کاری بکنند و نبود برنامه های منسجم در مدارس باعث شده بود که این حباب هم چنان باقی بماند!
اما این گروه انگلیسی فکر می کرد که می تونه کاری انجام بده در موضعی که کامپیوتر ها گرون بودند و پدر و مادر ها اجازه دستکاری و برنامه نویسی روی اون ها رو نمی دادن! و تصمیم بر این شد که سیستمی مثل دستگاه های قدیمی که بتوند مثل محیط های برنامه نویسی بوت بشن!؟!
در سال های ۲۰۰۸ چیپ های موبایل فراوان شدند و قدرت حسابی هم پیدا کردند و شرایط رو مهیا مردند تا یه محیط مختص برنامه نویسی بسازند!
این گروه در طی سال های بعد توانستتند اولین سری این برد ها رو بسازند و در شرکت ها برای فروش ثبت کنند و در طی یک سال ۱ میلیون از آنها رو فروختند!!!!
اکنون اون ها به وسیله ی افراد و موسساتی که ممکن هست خیلی از اون ها دور باشند حمایت می شند.
رسبری در کشور های درحال توسعه به عنوان دستگاهی کم مصرف در مناطقی که انتقال انرژی به اون ها سخت بود به جای کامپیوتر های خانگی استفاده شد.
بیمارستان ها و موزه ها با این گروه صحبت کردند تا از آن برای کنترل صفحه های نمایش خودشتون استفاده کنند.
پدر و مادر های بجه های بد بخت(از این نظر که نمی تونستند برنامه بنویسند) با این گروه صحبت کردند در خصوص نظارت روی اون ها و…
و نزدیگ به ۱ میلیون نفر که اون رو در روبات هاشون بکار بردند! این برد برای تمامی موضوعات کامپیوتری مناسب نیست. ولی هدف اون ها یه برد ارزون و در دست رس برای برنامه نویسی در تمام جهان هست.
مشخصات فنی Raspberry Pi 1
سرعت پردازنده اصلی ۷۰۰ مگاهرتز است که در حالت توربو تا ۱ گیگاهرتز نیز قابل افزایش است. حافظه این رایانه در نسخه های ۲۵۶ مگابایتی و ۵۱۲ مگابایتی و یک گیگا بایتی عرضه شده است.
مشخصات فنی Raspberry Pi 2 مدل B
- برد مجتمع: Broadcom BCM2836
- پردازنده: ARM Cortex A7، چهار هسته ای و ۹۰۰ مگاهرتزی
- پردازشگر گرافیکی: Broadcom VideoCore IV با توان پردازشی ۲۵۰ مگاهرتز
- حافظه ی رم: ۱ گیگابایت (بخشی از این حافظه با پردازشگر گرافیکی به اشتراک گذاشته شده است)
- تعداد پورت های USB: چهار عدد
- ورودی ویدئو: کانکتور MIPI از نوع ۱۵ پین
- خروجی ویدئو: HDMI و composite video (PAL and NTSC) و جک هدفون ۳.۵ میلی متری
- خروجی صدا: آنالوگ از طریق جک ۳.۵ میلی متری و دیجیتال از طریق پورت HDMI
- فضای ذخیره سازی: از طریق درگاه و کارت حافظه میکرو SD
مشخصات فنی Raspberry Pi 3 مدل B
- پردازندهی Quad-Core Broadcom BCM۲۳۸۷ ARM Cortex-A۵۳ ۱٫۲ گیگاهرتزی
- افزایش گرافیک از ۲۵۰ مگاهرتز به ۴۰۰ مگاهرتز، Dual Core VideoCore IV GPU
- ۸۰۲.۱۱n Wi-Fi
- Bluetooth ۴.۱
- پشتیبانی از ۱۰۸۰p video at ۶۰fpsبا استفاده از فرمت H.۲۶۴، بالاتر از ۳۰fps
- یک گیگابایت رم ( مانند نسخه قبلی)
- میکرو اسیدی
- سیستم عامل: سیستم عامل از کارت میکرو اسدی بالا آمده و یک نسخه از سیستم عامل لینوکس یا ویندوز ۱۰ اینترنت اشیا را اجرا میکند.
- سرعت اتصال اترنت ۱۰۰Mbps
- نیاز به برق ورودی ۲٫۵ آمپر
- خروجی ویدئو: HDMI (rev ۱.۳ & ۱.۴, Composite RCA (PAL and NTSC)
- خروجی صوتی: جک ۳٫۵ میلیمتری، HDMI، چهار USB ۲٫۰